Treenit sujuivat oikein oikein hyvin!
Hallintatreenit päivällä olivat selkeästi jättäneet pienen pähkinän itämään taikuliinin pääkoppaan. Otin Hallassa autosta ulos tyynen rauhallisen porokoiran joka seurasi lihapullien armollisella avustuksella hyvänlaisen matkan lähetyspaikalle. Valjaatkin sain pistää koiran päälle ilman karkausyrityksiä tai vinkumisia.
Taiga työskenteli todella rauhallisesti ja vahvasti kontaktia pitäen. Olin itsekkin todella yllättynyt tästä positiivisesta kehityksestä rauhallisuuden suuntaan. Taikuli työskenteli tosi levollisesti ja oli hyvin ohjattavissa.

Sitten tuli kaksi maalimiestä eteemme, joita taiga ei haistanut. Havaitsin ukot siis ennen koiraa, joka tyynen rauhallisesti pysähtyi syömään ruohoa maalimiesten ollessa pari metriä koiran selän takana. Ilma oli lämmin ja seisova, ei tainnut haju kulkea. Hetken aikaa ajattelin että treenasinko päivällä hallintaa liikaa eikä ilmaisuun enää löytynyt paukkuja, mutta kohta taiga sai hajun päästä kiinni ja kirmasi onnesta kiemurrellen puussa istuvan pikkutytön luo haukkumaan. Tytön äiti löytyi muutaman metrin päästä kiven takaa.

Jatkoimme matkaa eteenpäin ja taiga rytisteli eräässä pusikossa pitkän aikaa. Puskan tyhjäksi todettuaan taikuli oli valmis jatkamaan matkaa ja nousimme mäkeä ylös aluetta tarkastellen. (Mäkeä ylös siksi että haju kulkee maastossa yleensä ylhäältä alas, joten alhaalta on hyvä aloittaa). Mäen päällä taigan toiminta terävöityi ja taiga etsi tarmokkaasti hajun kulkureittiä. Koira katosi, ja kohta alkoi väsyneen kimeä ilmaisu! Löytyihän se viimeinenkin ukko!

Suorituksestaan ylpeä koira pysytteli löydön jälkeen lähellä ja etsintävaljaiden riisumisen jälkeen taikuli seurasi nätisti autoille autoon lepäilemään.

Mitä huomioita tästä?

- Hallintatreeniä on hyvä lisätä entisestään
- Täytyy pitää pää kylmänä ja antaa koiran tehdä työ itsenäisesti ja välttää käskyttämästä
- Lisää kontaktipalkkaa, aina, aina, aina. Sitä tuskin koskaan kannattaa jättää pois
- Koiran liikuttaminen jonkin matkan päähän lähettämistä varten auttaa koiraa selkeästi rauhoittumaan suoritukseen
(tämä varsinkin kannattaa tehdä jos koira on odottanut autossa kauan ja on jo aika turhautunut).